Ступеня обжарювання зернової кави
Складно знайти людину, яка не любить кави або хоча б його аромат. Підбадьорливий смак зернової кави набуває під час обсмажування. Існує безліч назв ступеня обжарювання, але найбільш часто класифікація відбувається за кольором — світла, середня, середньо-темна, темна і дуже темна.
Ступеня обжарювання зернової кави
Поки не придуманий єдиний універсальний метод для визначення ступеня обсмаження кави. Сорти можу обсмажуватися різними способами і набувати специфічні смакові якості. Чим відрізняються види обжарювання, і яка кава вибрати, розглянемо далі.
Кава світлою і середньої обжарювання
До світлої ступеня обжарювання кави відносять зерна ледь коричневого відтінку з поверхнею без блискучого нальоту. Смак напою з яскраво-вираженою кислинкою. Сорти поєднуються з натуральним або рослинним молоком і підходять для приготування латте, капучіно і подібних напоїв. До цього типу відносять:
- Коричну або Скандинавську обжарку з тонким ароматом — абсолютно не міцний і має світло-коричневим кольором, в ароматі простежуються дріжджові нотки;
- Новоанглийскую або Легку зі світло-коричневим кольором — смак більш виражений, ніж у попереднього типу, але ще не повний;
- Американську із строкатим зернами рудого кольору, солодкуватим смаком з помітною кислинкою;
- Міську із зернами з характерним глянцевим темного кольору, смак напою солодкуватий, з карамельними і горіховими нотками.
Середня обжарювання кави вважається класичною. Зерна набувають характерний темний відтінок, з що з'явилися маслянистим нальотом. Смак приготованих напоїв насичений з ледь помітним димком. До середньої відносять Середньо міську та Віденську обжарку. В останньому вигляді вже відчутна звична кавова гіркоту.
Кава світлою і середньої обжарювання використовують у кавоварках і френч-пресі.
Середньо-темна, темна і дуже темна обжарювання кави
Шанувальники міцної кави з насиченим смаком віддають перевагу темному обжарюванні зерен.
Середньо-темну обжарку також називають Французькою. Цей вид кави вважається ідеальним, щоб зварити еспресо. У смаку явно визначаються карамельні і сильно женние ноти. Кава щільний і насичений.
Темні і дуже темні зерна застосовують для створення більшості європейських видів кави. Колір зерен темно-коричневий ближче до чорного, поверхню масляниста з-за великої кількості що виділилися ефірних масел. Пальоний присмак готового напою гармонійно грає з вершками, але багато гурмани віддають перевагу вживати його в чистому вигляді. До такого типу відносять Испанскою обжарку. Зварений з нього еспресо володіє яскравим гострим смаком.
У нашому каталозі представлений кави світлою, середній, середньо-темної, темної, дуже темної ступеня обжарювання.