Кошик
2651 відгук
promo_banner
+380 (50) 246-96-24
+380 (93) 217-85-55
интернет-магазин "Chaikoff"
Кошик

Пиво та слабоалкогольні напої

Пиво — найдавніший алкогольний напій, відомий людству. Його отримують способом збивання сусла, зазвичай зі злаків, хмелю та води.

13 фактів про пив для справжніх поціновувачів 
Не так давно всі вимоги шанувальників пива полягають тільки в тому, у який пляшку воно має бути розлите: традиційну або у формі кеглі для боулінгу. Зараз, нарешті, настав епоха пивного ренессансу, і навчитися вибирати між лагером (підвом із низькою температурою бродіння), стаутом (від англ. stout — пиво з печінного солоду), бельгійським (з додаванням рису, цукру, меду, фруктів), червоним (з особливим солодом) та іншими видами пива — означає розширити діапазон своїх знань. Пиво, на щастя, є не найдорожчим напоєм, але, знаючи кілька маленьких хитрощів, можна зробити його ще доступнішим. Крім того, наведені нижче поради допоможуть вам добре орієнтуватися в типах пива та почуватися цілком вільно в барі або магазині. Ель та лагер — це типи пива, а не сорти Не вдаючись у біохімічні подробиці, можна сказати, що різниця між елем і лагерним пивом полягає в дріжджах. Дріжджі для елю, які бродять за вищих температур, як відомо, надають напою яскраві фруктові або пряні відтінки. Лагерні дріжджі, що бродять за холодних температур, створюють набагато тонші, гладкіші, закінчені аромати. Колір, тіло та вміст алкоголю не мають нічого спільного з класифікацією.

Чотири основні інгредієнти пива — солод, хміль, дріжджі та вода Кожен інгредієнт відіграє велику роль. Солод (зазвичай, ячмінний, але іноді з домішкою жита, вівса або інших зернових) дає пиву цукор, необхідний для бродіння. Вода (кіторою в кінцевому продукті міститься 95%) є найважливішим компонентом, і перед тим, як її використовувати, необхідно переконатися, що вона не містить нічого, що може вплинути на аромат або процес ферментації. Хміль діє як консервант і забезпечує гіркий присмак, що врівноважує солодкість пива та надає йому гарні аромати. Дріжджі фактичного з'єднують усі компоненти, перетворюючи цукор на алкоголь та створюючи пиво.
У Німеччині процес виготовлення пива закріплений відповідним законом під назвою Рейнхейтгебот. Згідно з цим законом, інгредієнти залишаються такими ж, як і в 1500-х роках (хоча він не завжди дотримується в наші дні). До складу пива входять інші інгредієнти, звані добавками, або ароматизаторами Пшениця, овес, кукурудза, рис і цукор завжди додаються в сусло, щоб прискорити процес ферментації, змінити тіло пива. Безліч дешевих сортів цього напою виробляються з використанням величезної кількості кукурудзи та рису, щоб заощадити на солоді. Також у пиво додають будь-які компоненти, зокрема спеції, які можуть змінити його смак: коріандр, шавлія, кава, шоколад, молоко, фрукти або мед. Колір пива не має нічого спільного з вмістом у ньому алкоголю Є величезна оману, що темні сорти пива важчі, ніж світлі. Але бельгійський міцний світло-золотистий ель Duvel з вмістом спирту 8,5% набагато важчий, ніж темний стаут Guinness Draught, у якому лише 4% алкоголю.

Невелика пінна шапка не означає, що бармен хоче вас обдурити більшість людей лякає наявність піни, їм здається, що бармен не доливає пиво в келих. Однак, вона є найважливішим компонентом, оскільки допомагає глибше відчути аромат напою до та після ковтка, а також повноту його смаку. Для кожного сорту пива ідеальна кількість піни розрізняється, проте висота пінної шапки від 2,5 до 4 см є підхожою для більшості із них (особливо для пшеничного пива). І якщо раніше піна вас лякала, тепер ви розумієте, який важливий складник напою вона є.

Усі пиво сорту Хефевайцен (hefeweizens) робиться з пшениці, але не все пшеничне пиво є Хефевайценом Знання цієї різниці допоможе вам вибрати пиво на свій смак. Хефевайцен — це сорт німецького пива, під час виробництва якого використовується не менше 50% пшениці та особливий баварський штам дріжджів, що надає напою смак жувальної гумки, банана та гвоздики, у більшості людей асоціюється з пшеничним пивом. Пшеничне пиво також робиться з пшениці, але з використанням різних штамів дріжджів, що не завжди надають йому гвоздичних ароматів.

Хміль із різних частин світу надає пиву різний смак і запах Хмель із Північної Америки надає пиву смаку цитрусових, грейпфрута та соснової смоли; з Німеччини — квітковий, земляний і пряний аромати; чеський — трав'яний запах, яким славляться місцеві пилькери; з Великобританії — гіркий і м'який смак землі та трави; з Нової Зеландії й Австралії — тропічні аромати, особливо маракуї. Хміль — це зразок величезної шафи, на полицях якої зберігаються сотні спецій, змішуючи які, можна надати будь-якій страві бажаного аромату.

Іноді хміль використовується тільки для того, щоб надати пиву аромат, оскільки хмільний запах швидко злітається під час варіння, часто пивовари в самому кінці процесу додають до пива багато хмелю, щоб переконатися, що його аромат усе ще є частиною композиції, а не просто надає гіркоти. Деякі пивовари додають хміль під час бродіння, щоб зробити пиво більш «сухим». Охолоджені келихи псують смак пива Пити пиво з охолоджених келихів або кухлів категорично не рекомендується. Кристали льоду змушують пиво пінитися, і тоді аромати та вуглекислосота улітаються перш ніж ви зробите перший ковток. Тільки заради того, щоб зробити кілька ковтків холодного напою, ви втратите всі його корисні властивості.

Запам'ятайте: ви в жодному разі не маєте зберігати пиво за температури нижче ніж +10 градусів, оскільки це вбиває майже всі аромати напою. Якщо вам хочеться випити холодного пива, на п'ять хвилин занурте пляшку або банку в ємність зі сумішшю солі, води та льоду, у той час наповніть келих водою й льодом. Через п'ять хвилин виплесніть воду з льодом із келиха та налийте в нього охолоджене пиво. Тоді воно не піниться. Пропащене пиво більшість людей вважають, що пиво, що опалилося, — це те, яке втратило свої аромати, що не зовсім правильно. Пиво пропадає, зазвичай, під дією променів світла, що проникають через стінки прозорих пляшок, причому це може бути й сонячне світло, і світло люмінесцентних ламп у холодильнику. Під їхньою дією починається повторне бродіння, смаки й аромати починають змінюватися в худорлявий бік, з'являється запах сірководню. Якщо у пива з'явився смак паперу або картону, отже, воно прокисло (можливо, внаслідок неправильного зберігання). Пиво в банках не гірше від бутильованого Те, що пиво в банках псується швидше — міф. Насправді, у них воно зберігається навіть краще, оскільки банка не пропускає світло, зберігаючи пиво краще, ніж коричневе скло. Банки важать набагато менше (зрівняйте вагу паковання пляшок і паковання банок), більш ударостійкі та краще переробляються.

Не можна довго зберігати пиво Берегти пиво для якоїсь знаменної події стає поширеним явищем, але важливо робити це правильно, оскільки внаслідок тривалого зберігання дуже швидко втрачаються аромат і гіркота хмелю. Зберігати можна тільки пиво з високим вмістом алкоголю, пляшки треба тримати у вертикальному положенні за температури приблизно +10 градусів у слабо освітленому місці. Пийте те пиво, яке вам подобається, а не те, яке модно Як не дивно, люди зазвичай забувають це просте і саме, на мою думку, важливе правило, коли виявляються в веселій компанії в якомусь барі. Упродовж останніх ста років у виробництві пива відбулося безліч відкриттів, з'явилося неймовірна кількість нових сортів, проте завжди треба більше довіряти своєму смаку, ніж ради навколишніх вас людей.

 

Пиво — третій напій у світі за популярністю. На першому місці стоїть вода, на другому — чай. Спортивні суперечки щодо шкоди пива відбуваються давно. Яскраві супротивники алкоголю горою стоять за те, що пити пиво, як і інші алкогольні напої, — шкідливо. Насправді все не зовсім так. Пиво отримують через бродіння сусла, додаючи в нього ріжок, пшеницю, ячмінь або овес. Раніше до нього додали спеції та натуральні трави: ялівець, полин, кмин. Але сьогодні функцію трав замінює хміль — рослина родини конопельових. Здавна його використовували як протибольовий засіб, який також відіграє роль заспокійливого та снодійного. Чим корисне пиво? Помірне споживання пива не тільки не шкодить організму, але й може принести йому користь. У невеликих дозах і на нерегулярній основі воно позитивно позначається на роботі серцево-судинної системи, може стати профілактикою цукрового діабету. Однак експлуатувати ним, як і будь-яким іншим алкоголем, абсолютно точно не варто. Пиво допомагає відновитися після тривалих і серйозних фізичних навантажень. Наприклад, Гус Хіддінк, ставши головним тренером збірної Росії 2006 року, приніс цю традицію з Європи. На велоперегонах, як-от Тур де Франс і Джіро д'Італія, перегонники п'ють пиво після довгих марафонських етапів для відновлення сил. Вміст кремнію в пиві сприяє зміцненню зубів і кісток і навіть допомагає позбутися остеопорозу, за якого кістки стоншуються і стають дуже крихкими. Найбільше кремнію в пиві з додаванням ячменю і хмелю, а в безалкогольних сортах його зовсім мало. Тому людям похилого віку також іноді буде корисно випити келих пива, адже з віком кістки стають крихкими та найбільш схильні до переломів. Крім того, у пиві містяться поліфеноли — потужні антиоксиданти, здатні запобігати появі онкологічних захворювань. А флавоноїди, що становлять приблизно 60% поліфенолів, уповільнюють процеси старіння, знижують ризик виникнення деменції та хвороби Паркінсона.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner