Вино в кулінарії
Майже всі кухні світу використовують вино в кулінарії, причому, не тільки до м'яса, а в поєднанні з різними продуктами. Використання білого і червоного вина допомагає не тільки поліпшити смак і аромат страви, але і змінити час приготування і навіть консистенцію. У тих країнах, де активно розвинене виробництво такого напою, його застосування в кулінарії – звичайна справа. Трохи докладніше про властивості вина в рецептах стравах розповімо в цій статті.
Застосування вина в кулінарії
Можна почати з доброї новини — на якості страв ніяк не відіб'ється вартість червоного або білого вина. Все, про що потрібно подбати при його виборі — це насичений приємний аромат і натуральність. В іншому успіх залежить від того, наскільки правильно гармонує продукт з білим або червоним вином. У кулінарії є певні правила, які зроблять застосування такого алкоголю в приготуванні страв цілком обґрунтованим. Отже, якщо кухар вирішив вперше поекспериментувати з вином в кулінарії, то він повинен керуватися такими умовами:
-
чим раніше додати напій до страви, тим краще;
-
міцні сорти вин додають, як правило, у гарячі страви або соуси;
-
для сирних і вершкових соусів підходять білі сухі вина;
-
шоколадні десерти краще не намагатися вдосконалити вином, для цих страв підходять напої зовсім інший фортеці;
-
овочеві страви «люблять» виключно білі сорти вин;
-
у вершкових і фруктових десертах доречно застосування солодких вин різної фортеці.
Звичайно, кажучи про використання вина в кулінарії, не можна розуміти напої на основі порошку, які нам пропонують повсюдно як дешевих варіантів вин. Це не є вином, тому говорити про його якість не варто. А ось справжні напої, якою б витримки вони не були, якій би країні-виробнику не належали, скільки б не коштували — завжди можливо використовувати в рецепті.
Чим раніше планується їх застосування, тим гірше може бути якість напою. І взагалі — краще не відтягувати момент застосування вина, щоб не зіпсувати смак страви. Тобто, скажімо, на стадії маринування м'яса вино віддасть йому свої найкращі властивості, а доданий за 5 хвилин до кінця приготування залишить запах спирту — різкий, неприємний, а для когось і зовсім нестерпний.
Використання білого і червоного вина з м'ясом
Використовуючи вино в кулінарії, слід знати, що до м'яса птиці та риби підходять тільки білі сорти вин. Все інше м'ясо прийнято поєднувати з червоними напоями, і цією традицією не можна нехтувати. Більше того, ніж м'ясо жирніше, тим міцніше варто взяти вино. М'ясо може маринуватися в ньому досить довго, і це тільки поліпшить смак готової страви. Жорстким видів м'яса — скажімо, дичини, буде потрібно набагато більше часу, ніж риби або курячого м'яса, для того, щоб промаринуватися як слід. Головне, щоб вино мав кімнатну температуру і віддав всі свої смакові властивості м'яса.
Але не тільки в складі маринаду можливе використання червоного і білого вина в кулінарії. Смачні та оригінальні соуси можна приготувати з його участю. Найпростіший варіант — додати трохи вина до м'яса в процесі приготування. Сік з м'яса цілком охоче з'єднується з напоєм, який досить швидко залишають пари алкоголю, що стає прекрасною основою для соусу.