Вино влітку: що пити і з чим поєднувати
З усіх існуючих на сьогоднішній день алкогольних напоїв вино є найбільш підходящим для вживання в жарку пору року. Цьому є кілька причин, хоча вживати спиртні напої у великих кількостях небажано. В принципі, влітку можна випити будь вино: біле, червоне, ігристе, сухе, напівсухе, напівсолодке — по суті, це справа смаку. Також необхідно подбати про правильну подачу, а також адекватному поєднанні напою з вживаними продуктами.
Легке біле і червоне вино — кращий вибір для літа
Сухе, напівсухе та напівсолодке натуральне вино відрізняється невисоким вмістом у своєму складі спирту. Крім того, він містить необхідні для ряду деяких відновних процесів в організмі антиоксиданти. Але не варто забувати, що прийом спиртовмісної напою посилює кровотік і піднімає артеріальний тиск, тому в спеку необхідно бути вкрай обережним, особливо людям з серцево-судинними патологіями. Навіть цілком здоровій людині краще пити будь-яке вино увечері, за вечерею, в приміщенні з хорошим доступом свіжого повітря або кондиціонуванням.
Вважається, що червоне сухе вино корисніше, ніж біле напівсухе або напівсолодке, але по суті особливої різниці немає, і все залежить виключно від смакових уподобань.
З чим поєднувати сухі, напівсухі і напівсолодкі вина
Дуже часто погане самопочуття виникає не через вживання помірної дози алкоголю, а від надмірного переїдання. Літо – пора, коли є можливість вживати саму корисну і смачну їжу. Овочі, зелень, фрукти – відкривають приголомшливі можливості для приготування справжніх кулінарних шедеврів. Звичайно ж, гарну трапезу хочеться доповнити келихом вина.
Сухе і напівсухе червоне вино — це ідеальне поєднання для страв з м'яса. Звабливий неймовірним ароматом шашличок, пряний люля-кебаб, соковитий пашить жаром стейк — все це ідеально підійде до такого напою. Відмінним доповненням до цього стануть і ароматні овочі на грилі, а якщо приправити їх часником і базиліком, а потім сбризнуть оливковою олією, можна зійти з розуму від гастрономічних вражень. А якщо доповнити все це хорошим червоним вином — неймовірна насолода гарантовано.
А ось з різними сирами добре поєднується червоне напівсолодке вино. Не варто обмежувати себе класичними твердими сирами, сулугуні, запашна овеча бринза, пікантний брі, найніжніша моцарелла — всього кілька кубиків кожного виду на тарілки, крапелька меду і волоських горіхів, і пляшка напівсолодкого, охолодженого до температури 14-16°С піднімуть настрій навіть після самого важкого дня в самий пік спеки.
Не варто обділяти увагою і біле вино, також як і ігристе. Біле сухе вино ідеально поєднується з рибою та морепродуктами, а ігристе — класичне доповнення до легким фруктів, соковитих ягід, червоній рибі та ікрі. Подаються такі напої дуже холодними, вони прекрасно освіжають у самий пік спекотних днів.