Види оливкової олії

Якщо ще якихось 5-10 років тому дійсно хороше оливкова олія було продуктом досить дорогим і недоступним для більшості, то сьогодні доступний імпорт дозволяє вживати його практично кожному. Любителі цього продукту добре розбираються в його різновидах, а для тих, хто не знає, ми підготували матеріал, у якому ми розповімо про різні види оливкової олії.
Що потрібно знати про види оливкової олії
Яскраві красиві коробки на полицях супермаркетів і вітринах інтернет-магазинів так і манять різноманітністю, але насправді потрібно уважно вивчати етикетку, перш, ніж зробити вибір, так як у кожного виду оливкової олії є своє призначення.
Еталон якості: нерафінована оливкова олія Extra Virgin
Extra Virgin вважається самим високоякісним продуктом. Краще масло виробляє Греція та Італія, в цих місцях вирощування маслин виробляється в промислових масштабах. Плоди досягають оптимального рівня зрілості, і лише тоді відбувається збір і безпосереднє виробництво масла. Коли оливки необхідно транспортувати, їх зривають менш стиглими, що не найкращим чином позначається на смакових якостях готового продукту. Тому якщо виробником нерафінованої оливкової олії Extra Virgin значиться не Італія і Греція, а інша країна, навіть при досить демократичною ціною, краще утриматися від покупки.
Extra Virgin отримують в результаті прямого віджиму свіжозібраних оливок. Це так званий холодний віджим. Таке оливкова олія має не тільки досить насиченим смаком, але і максимальною кількістю корисних речовин. Дуже важливо знати, що використовувати його можна при дуже високих температурах. Вважається, що при нагріванні понад 175°С воно починає активно змінювати свій смак і консистенцію. Та й використовувати такий дорогий продукт рука не підніметься у кожній бережливої господині. Оливкова олія Extra Virgin рекомендується переважно для таких рецептів, де продукти не проходять термічну обробку, прийому всередину натщесерце, а також його використання доцільне для різних цілющих настоїв і уходових коштів.
Що являє собою рафінована оливкова олія
Рафінація – процес очищення з використанням фізико-хімічних технологій. Найчастіше в процесі такої очистки оливкова олія проходить стадію нагріву з подальшою фільтрацією. В результаті цього виходить очищена прозора субстанція з мінімальними органолептичними показниками. Щоб надати такого продукту оригінальний смак, у нього додають невеликий відсоток Extra Virgin.
Рафінована оливкова масло придатне для смаження, навіть на граничному нагріванні до 260°С. При цьому воно досить смачне і для вживання в сирому вигляді. Принаймні, за своїм складом воно перевершує рафінована соняшникова олія.
Підводячи підсумок, можна сказати, що вибір потрібно робити між країною виробником (Італія чи Греція), а також способом виробництва. Для вживання в сирому вигляді краще купити нерафінована, нехай і більш дороге, Extra Virgin, а для того, щоб термічно обробляти продукти — більш доступне за ціною рафінована світле і не таке густе оливкова олія.