Як зберігати оливкова олія
Про користь оливкової олії сказано чимало. Але всі його корисні властивості швидко зникнуть при неправильному зберіганні. Тому в цій статті ми розкриємо таємниці, як правильно зберігати натуральне оливкове масло, в тому числі і Extra Virgin, щоб воно максимально довго зберігало свій смак і властивості.
Правильний вибір — запорука тривалого зберігання
Як би банально це не звучало, але чим краще якість масла, чим менше воно містить сторонніх домішок, тим довше вона буде зберігатися. На купівлі даного продукту економити не варто, краще віддати перевагу виробникам з тих країн, де ростуть оливки – це Італія та Греція. Найкращим вибором є оливкова олія Extra Virgin, це так званий холодний віджим без додаткової обробки, але воно ще більш примхливо до умов зберігання.
Оптимальною тарою для такого продукту є темне скло або жерстяна банка, саме в такій упаковці і продають оливкова олія більшість виробників.
Оптимальні умови зберігання оливкової олії
Отже, ви придбали дійсно якісне натуральне оливкове масло з Італії чи Греції, природно, що навіть півлітрова пляшка не буде з'їдена протягом декількох днів. Відтак необхідно організувати оптимальні умови для зберігання даного продукту. Такими є:
-
температурний діапазон від 15 до 25°С;
-
відносна вологість до 70%.
Піддавати натуральне оливкове масло впливу більш низьких температур небажано із-за того, що в ньому почне з'являтися осад, а при температурі 0°С і нижче воно починає тверднути. Якщо ж в приміщенні буде занадто спекотно, олія швидко зіпсується, придбає гіркоту і неприємний запах. З цього випливає висновок, що відправляти оливкове масло в холодильник не рекомендується. Так, при кімнатній температурі воно прийде в своє первинне рідкий стан, але смак буде істотно зіпсовано. Тому професіонали рекомендують відправляти ємність на зберігання в комору або кухонних шафа, який розташований далеко від плити, духовки та опалювального обладнання. Також меблі повинна бути з глухими дверцями, щоб до пляшці не проникало сонячне світло. До оливковій олії в жерстяній тарі це відношення не має. Якщо ж ємність прозора, немає потреби переливати вміст в темну тару, досить ретельно обернути пляшку фольгою.
Термін, скільки повинен зберігатися такий продукт в закритій тарі, зазвичай вказаний виробником на упаковці і не перевищує 3-х років для скляних ємностей і 1 рік для жерстяної тари.
Зберігання відкритої пляшки
Якщо ви придбали велику тару з маслом за вигідною ціною, це зовсім не означає, що потрібно його роздати друзям і родичам, інакше воно зіпсується. Потрібно відлити потрібну кількість продукту в пляшку або графинчик, а залишок добре закупорити і відправити в темне місце з оптимальною температурою зберігання. Важливо, щоб на тару не потрапляли сонячні промені, а також поруч не було опалювального приладу.