Кошик
3675 відгуків
promo_banner
+380 (50) 246-96-24
Сhaikoff
Кошик

Які бувають вина?

Які бувають вина?

Класифікація вин ― один з найпростіших питань, в якому багато цінителі вина можуть плутатися. Начебто, все просто: вино буває біле, червоне, ігристе, напівсолодке, сухе, шампанське, але не варто змішувати все в одну купу. Давайте розберемося з класифікацією вин швидко і просто, щоб ви могли орієнтуватися у винах на рівні цього сомельє.

 

Біле, червоне, рожеве вино

 

Перший і найбільш очевидний ознака вина ― його колір. Тут все просто, за кольором вино поділяється на:

  • біле;

  • червоне;

  • рожеве.

Червоне вино роблять з червоних сортів винограду. З білих сортів винограду виходить біле вино, але не завжди. Існує технологія знебарвлення виноградного соку, яка дозволяє робити біле вино з усіх сортів винограду, але користуються нею вкрай рідко. Важливий момент: рожеве вино ― це не суміш білого і червоного, за дуже рідкісним винятком. Рожевий колір вина досягається контактом виноградного соку з шкіркою, витримкою і так далі. Поєднання білого і червоного вина для отримання рожевого допустимо тільки для ігристих вин. За кольором вина розібралися, йдемо далі.

 

Напівсолодке, сухе і напівсухе вино

 

Далі класифікуємо вино за змістом цукру. Всі вина, незалежно від того, це вино біле, червоне або рожеве, поділяються на:

  • сухі;

  • напівсухі;

  • напівсолодкі;

  • солодкі.

Сухе вино містить ≤ 4 грам цукру на літр, напівсухе ― вже до 18 грам, напівсолодке ― до 45 грам і солодке вино містить більше 45 грам цукру на літр. Вина солодкі зустрічаються досить рідко, як правило, їх роблять з заизюмленного винограду.

 

Вино: ігристе або шампанське і тихе

 

За змістом вуглекислого газу: вино поділяється на 2 категорії:

  • тихе;

  • ігристе або шампанське.

Шампанськими винами мають права називатися тільки вина з провінції Шампань, інші вина слід іменувати ігристими, але ми, як і весь світ, цим нехтуємо. Тим не менш, в Європі звичне нам шампанське вино будуть іменувати ігристим.

 

Класичне і кріплене вино

 

Остання загальноприйнята класифікація вин ― це класифікація за змістом спирту:

  • класичні;

  • кріплені.

Класичні вина набувають свою фортецю в процесі природного бродіння, а от кріплені вина в процесі виробництва зміцнюються завдяки тому, що в них додають винний або будь-який інший спирт.

Щоб пізнати всю красу кожного вина, потрібно знати, як його вживати. Для кожного вина існує своя власна температурна карта, хоча вино, як правило, подають охолодженим. Щоб краще розкрити смак і аромат чарівного напою, використовуються різні келихи, які концентрують або навпаки, розсіюють аромат вина. Найпростіше правило ― вживати червоне вино з м'ясними стравами і закусками, а біле ― з рибними. Сомельє жартують, що вино купується на хлібі, а продається на сирі. Все тому, що неяскраві закуски, такі як хліб дозволяють до найдрібніших подробиць розкуштувати букет самого вина, а зухвалі і пряні ― як сир, приховують огріхи смаку, роблячи практично будь-яке вино приємним. Чим солодше вино, тим ближче до десерту воно подається.

Тепер ви орієнтуєтеся у винах не гірше сомельє. Нижче ви зможете знайти біле, червоне, ігристе, напівсолодке, сухе, шампанське вино з європейських погребів на свій смак.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner