Кошик
2651 відгук
promo_banner
+380 (50) 246-96-24
+380 (93) 217-85-55
интернет-магазин "Chaikoff"
Кошик

Цікаві факти про каву

Цікаві факти про каву

Ви теж не можете представити свій ранок без ароматного і міцної кави? Кожні п'ять хвилин у світі випивається 2 млн чашок цього напою. Натуральний зерновий так і мелену каву поступається за обсягами продажів тільки нафти, а в індустрії вирощування та збирання задіяно понад 20 млн осіб. Щорічний обсяг споживання цього продукту вражає — понад 400 мільярдів чашок. Арабіка популярна серед 70% любителів ароматного напою. Робуста за смаком 30%, так як вона відрізняється більш гірким смаком і великою кількістю кофеїну. Не дивлячись на величезні масштаби виробництва процес збору червоних ягід досі відбувається вручну. За день складальник здатний зібрати близько 700 кг плодів. Ягоди їстівні, вони солодкі на смак і нагадують виноград. Висота дерева більше дев'яти метрів, що дуже незручно для збору врожаю, тому селекціонери вивели сорти висотою до трьох метрів.

 

Історичні факти про натуральному кави

 

Напій з натуральної меленої робусти та арабіки настільки популярний, що у нього навіть є власний свято. Міжнародна кавова організація офіційно прийняла рішення про те, що День кави відзначається у всьому світі в перший день жовтня. Арабські народи вирощують робусту і арабіку ще з 14-го століття. Перший задокументований рецепт напою можна знайти в книзі 1844 року: «столову ложку меленого порошку потрібно додати в півлітра окропу. Кип'ятити 20-25 хвилин. Настояти ще 4-5 хвилин. Додати рибну шкірку, риб'ячий жир або половину яйця». Як вам такий специфічний спосіб приготування натуральної арабіки або робусти від європейців? А от турецький спосіб заварювання зернової кави не змінюється вже багато століть: ретельно мелені зерна розчиняються в кип'яченій воді і настоюється.

У Європі каву довго було відомо, як «арабське вино». Перша кав'ярня була відкрита у Франції на початку 17 століття. Але ще до цього араби продавали натуральний напій прямо на вулицях міст із своєрідних автоматів. Вважається, що цукор в напій першим став додавати король Франції Луї Чотирнадцятий. Але ось лимон у чорну каву почали додавати набагато раніше. Молоко в напої з'явилося в 1680 році. Французький лікар вирішив, що таке поєднання продуктів несе лікувальні цілі.

 

Традиції приготування зернового, меленої кави

 

Напою з кавових зерен вже більше 700 років, і за цей час у багатьох народів склалася особлива культура його споживання. Наприклад в Італії воліють пити напій з цукром. Німці та швейцарці готують суміш гарячого шоколаду і кави, бельгійці ж п'ють напій вприкуску з шоколадом. Східні народи воліють додавати прянощі. В Ефіопії — сіль, а в Марокко — запашний перець. Бедуїни готують і зовсім незвичайний напій. Вони змішують натуральну мелену арабіку, робусту з імбиром і кардамоном. Готовий напій набуває жовтий відтінок і досить специфічний смак. У цього народу даний напій вважається символом поваги до гостя.

Про зерновій каві можна писати нескінченно. У кожного народу на земній кулі є свої традиції приготування ароматного напою і цілі історії, пов'язані з ним. Ми впевнені, що якщо хтось не любить каву, то просто не знайшов свій спосіб його приготування.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner