Оливкова олія. Як вибрати?

Сьогодні тільки ледачий нічого не чув про чарівні властивості і смак оливкової олії. І це не дивно, адже воно завоювало серця кухарів по всьому світу завдяки своїм унікальним властивостям і відтінками смаку. Хочете йти в ногу з часом і використовувати його на своїй кухні, тоді варто розібратися як же правильно вибрати оливкове масло і не розчаруватися в ньому.
Різновиди оливкової олії: рафінована, нерафінована
Всього існує 3 основні категорії оливкової олії:
-
холодного віджиму (нерафінована) — Extra Virgen;
-
очищене або рафінована — Refined;
-
жмыховое — Pomace.
Природно, нерафінована оливкова олія володіє безліччю переваг. До них відносяться і смак, і вміст корисних речовин, і позитивний вплив на організм. Саме його найчастіше використовують у кулінарії для заправки салатів, додають в тісто для хліба, готують маринади. Однак смажити краще на рафінованій олії. Воно володіє легким смаком і майже невловимим ароматом, що дозволить не відволікатися від основного смаку страви.
Країни-виробники: Італія, Греція
Найбільші виробники оливкової олії знаходяться в Італії і Греції, також є бренди з Іспанії, Туреччини, Тунісу, Португалії, Ізраїлю, Сирії. У кожному регіоні готовий продукт буде відрізнятися смаковими якостями.
Олія з Італії володіє м'яким смаком з нотками трав і невеликий солодкістю. Місцеві виробники експериментують і настоюють масло на пряних травах, додають перець чилі, часник і інші добавки.
Олія з Греції має яскраво виражений смак і аромат з медовими і фруктовими нотами, а іспанський — різкий запах і гіркуватий смак.
Сперечатися про те, яке масло краще не має сенсу, адже кожен вибирає продукт за своїм смаковим уподобанням. А ось звернути увагу на кілька важливих аспектів у виборі якісного масла все таки варто.
На що звернути увагу при виборі масла?
Напис Extra Virgen чи Refined. Це підкаже яке масло ви купуєте, рафінована або нерафінована.
Колір та матеріал упаковки. Правильна тара для оливкової олії — затемнена скляна пляшка, саме вона зберігає всі корисні властивості.
Термін придатності та дата виробництва. Чим молодше масло, тим воно смачніше, а значить між виготовленням і придбанням повинно пройти мінімальну кількість часу.
Країна виробництва. Італія, Греція чи Іспанія вирішувати вам, але ви повинні бути точно впевнені, що воно не виготовляється у найближчому дворі.
Відтінок олії. Натуральна оливкова олія має колір від світло жовтого до зеленуватого, а ось сірий або бежевий відтінок говорить про підробку.
Вибирайте якісні оливкові масла в нашому каталозі, і готуйте із задоволенням!