Шампанське ігристе вино. В чому різниця?
Ігристе вино і шампанське вважаються святковими напоями, які давно полюбилися споживачам. Ми звикли називати шампанським всі вина «з бульбашками» — італійські, німецькі, іспанські, однак це в корені невірно, адже шампанське це тільки одна з різновидів. У кожній країні є своя назва для ігристих вин, а от справжнім шампанським можна називати тільки зроблене у Франції в провінції Шампань і проводиться воно за спеціальною технологією.
Різновиди ігристих вин — біле, червоне, рожеве
Сучасна різноманітність ігристих вин вражає, адже експерименти не закінчуються і з кожним роком з'являються нові види цього прекрасного напою. Головною відмінністю від звичайного вина є насичення його вуглекислим газом, як природним шляхом, так і штучно. Для них можуть використовуватися будь-які сорти червоного і білого винограду, а для отримання рожевого ігристого вина їх змішують у різних пропорціях.
Існує 3 способу виготовлення ігристого вина:
-
класична шампанізація в пляшках — найбільш дорогий напій;
-
вторинна шампанізація в резервуарах — найбільш поширений тип;
-
штучне газироние — демократичні вина.
Крім того на якість також впливає тривалість витримки, яка може бути трьох видів:
-
без зазначення року виробництва, але не менше 15 місяців;
-
вінтажне — витримується не менше 3 років;
-
престижне — виробляється тільки в рік хорошого врожаю і має своє унікальне ім'я, зберігається десятиліттями.
У сучасному світі користуються популярністю італійські ігристі вина, які володіють оптимальним поєднанням якості, смаку і вартості.
Особливості справжнього шампанського
Шампанським називають вино з провінції Шампань, а відкрили цей алкогольний напій випадково ченці. Для його виробництва використовується всього 6 сортів винограду, який збирається вручну трохи недостиглі і швидко переробляється в сік. Найчастіше вирощують піно меньє, піно нуар і шардоне, рідше використовують арбани, пті-мельє і піно блан, які можуть залишатися в чистому вигляді або ж змішуватися в різних пропорціях для досягнення певного смако-ароматичних букета. Піно нуар і піно меньє — червоні сорти винограду шардоне — білий, а для отримання рожевого шампанського їх змішують.
Процес бродіння здійснюється одним із двох способів — шампанізація у пляшках або резервуарах. Перший спосіб є класичним, а вино витримують протягом 1,5 року. При другому способі вино насичується вуглекислим газом в металевому чані і часу на це йде менше — до 15 місяців. Для дотримання всіх правил і норм виробництва діють спеціальні комісії.
Італійські ігристі вина, хоча й не мають право називатися шампанськими, все ж володіють дивовижними купажами і відмінною якістю, що ставить їх на один рівень з справжнім шампанським.
Вибирайте ігристе вино усвідомлено, і насолоджуйтеся кожним ковтком.