Кошик
2730 відгуків
promo_banner
+380 (50) 246-96-24
+380 (93) 217-85-55
интернет-магазин "Chaikoff"
Кошик

Натуральна сіль

Що таке сіль?

Здавалося б, відповідь проста: сіль - найдавніша спеція, білі маленькі кристали, без яких не обходиться приготування жодної страви.

Тим не менш, протягом часу ставлення до солі сильно змінилося – спочатку вважалася «білим золотом», з недавнього часу сіль названа «білою смертю». І, дійсно, надлишкове споживання кухонної солі приносить організму шкоди, проте, відмова від вживання солі і перехід на безсольову дієту навряд чи можна вважати абсолютно вірним рішенням.

Кухонна сіль

Цю, найпопулярнішу з усіх видів солей, можна знайти на кожній кухні. Виварна сіль має абсолютно білий колір і складається з рівних дрібних кристаликів. Така сіль в результаті хімічної і термічної обробки повністю втрачає свою первісну структуру і всі мікроелементи, корисні для людини, остаётся там лише хлористий натрій. Крім цього, в таку сіль (зазвичай вона буває вищого класу «Екстра») часто додають антислёживатели, що також має лише негативний вплив. Якщо взяти, приміром, кам'яну неочищену сіль, то вона часто буває сірого кольору із-за різних мінеральних домішок. Це можуть бути як корисні, так і шкідливі домішки, наприклад, глина. Однак при виборі звичайної кухонної солі в магазині слід віддавати перевагу саме такий – крупного помелу і з сіруватим відтінком.

Сіль з пониженим вмістом натрію - в чому її користь?

У такому продукті частина хлориду натрію замінена на солі калію і магнію. На відміну від натрію, який володіє деякими негативними властивостями (наприклад, надмірне його споживання підсилює навантаження на серце і нирки, що може призвести до утворення отёков), калій і магній надають на організм лише позитивні ефекти.

Хлориду натрію в солі зі зниженим його вмістом повинне бути на 30-40% менше, ніж у звичайної кухонної. Але варто відзначити, що ці добавки трохи змінюють смак солі, додаючи гірчинку, яка не особливо помітна, якщо не пересолювати страви. Часто така сіль буває штучно збагачена йодом, що, звичайно, робить её тільки краще. Хочеться також звернути увагу, що термін зберігання солі з пониженим вмістом натрію - 2 року, а з додаванням йоду (йодада калію) – всього 9 місяців. 

Морська сіль

Як правило, морська сіль отримують цілком природним путём – путём випарювання морської води під впливом сонця. Смак её не сильно відрізняється від звичайної кухонної солі, однак вона володіє більш сильним смаком і здатна надати стравам ледь вловимий аромат моря. Морська сіль чудово поєднується з ароматними травами і прянощами, тому її часто можна зустріти на полицях магазинів вже з добавками – з часником, розмарином або пряними травами.

Морська сіль надзвичайно багата мінералами, особливо хочеться відзначити наявність в ній природного йоду, так необхідного для нормального психічного і фізичного стану людини. Особливо корисна морська сіль у поєднанні з водоростями (наприклад, знайомої всім ламинарией) – оскільки вони містять у великих кількостях не тільки йод, але і важливі для людського організму мікроелементи.

Морською сіллю бажано приправляти вже готову страву, так як під впливом високих температур частину корисних властивостей морської солі втрачається.

Чёрная індійська сіль

Часто цю сіль плутають з четверг (пережжённой в печі з добавками) сіллю. Тим не менш, індійська чорна сіль - це природна неочищена сіль червоно-бурого кольору, насичена сірководнем. Чорну сіль отримують в результаті нагрівання Гімалайської солі з рослинами, шанованими в Індії за корисні властивості, такими як амла (amla) і бибхитаки (bahera). Одним з головних её переваг є те, що така сіль сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, посилює перистальтику за рахунок вмісту там ферментів, що сприяють травленню. За рахунок цих властивостей в Індії чорна сіль отримала почётное місце в «домашній аптечці. Як недоліком, так і гідністю можна назвати специфічний яєчний запах, який має сіль із-за вмісту сірководню.

Чорна сіль менше солёная, бо має дуже багатий природний склад, безумовно, корисний для організму людини. До страв, які містять яйця, а також до різних салатів чорна індійська сіль підходить ідеально. До речі, яєчний присмак легко замаскувати ароматними травами і прянощами, тому таку сіль можна додавати практично в усі страви.

Рожева сіль

 

Рожева сіль родом з серця Гімалайських гір. Цей унікальний мінерал утворився внаслідок висихання стародавніх морів і, завдяки геологічним переміщень, опинився в Гімалаях.

Рожева сіль вважається абсолютно чистою, незайманою, без домішок. Гімалайська сіль містить у собі 74 елементи, кожний з яких, засвоюючи організмом, приносить йому користь – покращує циркуляцію крові, поповнює клітини необхідними елементами, сприяє виведенню шлаків з організму, стимулює травлення і т. д. Завдяки тісному контакту в процесі освіти з магмою, гімалайська сіль була збагачена калієм, залізом, магнієм і міддю. Саме ці мінерали подарували солі красивий рожевий колір.

Самое крупное месторождение гималайской соли – шахта в Пакистане – названа в честь Александра Македонского. Работа там ведëтся так сказать «дедовским способом», что обеспечивает как сохранность природных ресурсов, так и гарантирует абсолютную первозданную чистоту добытой соли. Именно с этой шахты началось широкое распространение гималайской соли - великий завоеватель в свое время применил именно это природное ископаемое в политических целях. Он распорядился подарить ряду императорских семей Европы большое количество гималайской соли, как ценнейшего минерала. Теперь же эта уникальная специя доступна кожній людині.

Вибір за вами !!!!

 

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner